Van Russische borstj tot Surinaamse roti: bewoners L-flat gaan kookboek maken

ZEIST - Bewoners van de L-flat in Zeist hebben plannen voor het maken van een kookboek. Er zijn meer dan 100 nationaliteiten onder de ruim 4000 flatbewoners en dus ontelbare recepten uit alle hoeken van de wereld. Etienne Elmzoon (60), die voor Woongoed Zeist die op dit moment de bewoners begeleidt tijdens de grote renovatie van de flat, kwam met het idee. “In Amsterdam Osdorp ben ik betrokken geweest bij een flatrenovatie in de Reimerswaalbuurt. Daar hebben we ook een kookboek gemaakt om alle culturen in de flat te leren kennen en om de beste recepten van de bewoners te bundelen. Ik ben nu tijdens mijn huisbezoeken aan het rondvragen welke mensen hier in de L-flat willen meewerken en de reacties zijn erg positief.”

Zelf is Etienne ook dol op eten en koken. Hij groeide op in het roti-restaurant van zijn moeder in Paramaribo. En naast zijn werk voor Woongoed is hij fanatiek taartenthuisbakker. “De liefde voor eten is mij met de paplepel ingegoten. Ik kom hier dagelijks bij bewoners op huisbezoek en je wordt vaak met open armen en met lekker eten ontvangen. Mensen uit andere culturen zijn erg gastvrij.”

Tijdens één van zijn huisbezoeken leerde hij Kira Jakosonoka kennen en ze was direct enthousiast over het kookboek. Ze woont met haar kat Marlous op de 9e verdieping van de flat en is ook dol op koken en eten. “Ik heb Lets, Pools, Oekraïens en Russisch bloed en kook dus vaak gerechten uit die landen. Voor mijn buurvrouwen maak ik ook een bordje klaar. Dat is gewoon de gastvrijheid die in Letland heel gewoon is. Als er bezoek komt krijg je niet één koekje bij de koffie, maar een hele schaal.”

Vandaag staat er Frans vlees (“vraag me niet waarom we datin Rusland zo noemen”) op het menu. Het is een platgeslagen kalkoenfilet metmayonaise, tomaten, uien en kaas. En natuurlijk borstj, de beroemde bietensoep.“We eten elke dag soep. Een dag zonder soep bestaat niet.”

Frans vlees: een typisch Russisch recept

Terwijl Kira in haar kleine keukentje met uitzicht overZeist de kalkoenfilet in de oven zet vertelt ze: “Toen Etienne hier ophuisbezoek kwam hadden we gelijk een geamuseerd gesprek over Surinaamse roti.Dat vind ik zó lekker, maar ik weet niet hoe je het moet maken. Alleen daaromvind ik dit kookboek al een goed idee.” Etienne is op zijn beurt vandaag inzijn lunchpauze even op bezoek bij Kira om de vers gemaakte borstj te proeven.“Hij is heerlijk, Kira. Mag ik het recept?”

Zoveel mensen van zoveel verschillende culturen in één flat.Gaat dat samen? Kira zegt dat ze vooral contact heeft met mensen die ookRussisch zijn. “Ik woonde vroeger in een flat in de Sovjet-Unie. Daar kenden weiedere bewoner persoonlijk en je liep ook elkaars huis in om bijvoorbeeld eensuikerklontje te lenen. Het liefst zou ik terug gaan naar de Sovjet-Unie vantoen. Ik verdiende maar 120 euro per maand, maar de bus kostte maar 5 cent enje kreeg gratis schoolspullen en ziekenhuiszorg. Aan de andere kant stond jewel elke dag een uur in de rij bij de supermarkt. Het was een heel ander leven,maar ik heb er goede herinneringen aan.”

Kira brengt een bordje eten langs bij haar buurvrouw

In 2009 kwam Kira voor werk naar Nederland. In Letland wasna het opheffen van de Sovjet-Unie nauwelijks nog werk te vinden. Via eenuitzendbureau kon ze in Nederland aan de slag als schoonmaakster. “Ik kwamterecht in het kleine dorpje Werkhoven. En dat leek eigenlijk best op de SovjetUnie. Ik had helemaal niks en al snel kwamen dorpsbewoners naar me toe met watmeubels voor mijn lege woonkamer. Heel lief. Ik voelde me gelijk thuis daar.”Later verhuisde ze naar de L-flat in Zeist en woont daar met veel plezier. “Inelke portiek wonen wel Russische mensen, dus ik heb hier veel vrienden.”

Het is vaak makkelijker om contact te leggen met mensen uitdezelfde cultuur en die dezelfde taal spreken, maar op het gebied van eten iscultuurverschil niet zo’n probleem. Kijk maar naar alle wereldkeukens dietegenwoordig bijna dagelijks ons menu vertegenwoordigen. Het kookboek kandaarin binnen de flat misschien een mooie rol spelen, denkt Etienne. “EenItaliaanse meneer vertelde zijn recept voor spaghetti uit zijn eigen streek. Ikheb het nog niet geproefd, maar het water loopt me al in de mond als ik eraandenk, dus die ga ik zeker maken.”

Kira denkt nog na over haar eigen recept dat zij graag inhet kookboek wil delen met de medebewoners. Misschien de broodsoep (van gemalenoude boterhammen) geserveerd met suiker en slagroom? Of het Franse vlees metgebakken rijst? Of één van de vele salades die dagelijks op tafel staan inLetland? Of toch haar versie van de beroemde bietensoep?  Ze kan nog niet kiezen. Maar ze heeft nogeven om na te denken: het kookboek moet eind 2023 af zijn. Om alvast in destemming te komen hieronder het recept voor Kira’s borstj (bietensoep).

Kira’s borstj uit de L-flat met kip, dille en zure room

Kook 2 kippenbouten in water of bouillon met 2 grote, in stukjes gesneden vastkokende aardappelen. Eventueel extra bouillonblokjes toevoegen naar smaak. In een andere pan blokjes rode biet, winterwortel, knoflook en uien aanbakken in boter. Een beetje tomatenpuree erbij en suiker. Op smaak brengen met peper en zout.

Kippenvlees van het bot halen en fijnsnijden. Het bietenmengsel in de soep doen samen met het vlees en een blik bruine bonen. De borstj serveren met fijngesneden lente-ui, verse dille en een schep zure room.