Koken in de L-flat: Sahar (38) maakt zoete cake: ‘Dit gerecht neemt me terug naar de bergen in Jemen’
Deze week bezoeken we vijf bewoners van de L-flat in Zeist die meewerkten aan het kookboek Smaakvol, dat woensdag verschijnt. Vandaag gaan we langs bij Sahar en Hafedh op de twaalfde verdieping van portiek vijf. Sahar heeft Bint Al Sahn uit Jemen gemaakt. Het is een zoete cake van veel dunne laagjes deeg.
Thuisgevoel
Sahar en Hafedh Moschaback wonen nu vier jaar in de L-flat samen met hun drie kinderen. Voordat ze in de L-flat kwamen wonen, hebben ze in acht verschillende azc’s gewoond. “Op het moment dat we deze woning in de L-flat toegewezen kregen, voelde het alsof we in acz nummer negen belandde. Na een tijdje neem je dan samen een beslissing: ons leven begint hier, dus we gaan ervoor. Stapje voor stapje hebben we samen hard gewerkt om hier te integreren in Nederland. Het gaat nu een stuk beter dan toen we hier in 2018 kwamen wonen, maar we missen het thuisgevoel erg binnen de flat. Wij wonen met honderden mensen in een flat, maar het is lastig om contact te maken”, vertelt Hafedh.
Nieuwkomer
Hafedh en Sahar doen hard hun best om te aarden in Nederland. “Je bent ergens weggegaan en komt ineens op nieuwe grond. Om te kunnen overleven, moet je wortels schieten in de nieuwe grond. Daarbij heb je hulp nodig van de maatschappij. Verbinden met anderen is van levensbelang voor ons. Voor ons staat eten ook voor verbinding. In onze cultuur is iedereen altijd welkom om te komen eten en we doen het met wat er in huis is. Dat zal altijd genoeg zijn om te delen met anderen. We hopen dat we die verbinding nog meer kunnen maken met andere mensen uit de flat.”
De L-flat in Zeist is één van de grootste flats van Europa. In de 728 appartementen wonen zo’n 1500 mensen uit meer dan honderd verschillende culturen. De flat had een lange tijd een slecht imago vanwege criminaliteit, armoede en door overlast van mensen met psychische problemen. Maar daar komt langzaam verandering in door een actieve buurtaanpak van de gemeente en de woningbouwvereniging Woongoed Zeist. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een grote renovatie van de flat. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de buurt beter te maken. Zo is er een inloophuis voor wijkbewoners en worden er sportactiviteiten georganiseerd. Om te laten zien hoeveel culturen de flat rijk is, is er nu ook een kookboek gemaakt door een diverse groep bewoners van de L-flat: van Hollandse bloemkoolstamppot tot Turkse kebab en van Jemenitische zoete cake tot Surinaamse Heri Heri.
Berggebied
De cake die Sahar en Hafedh gekozen hebben is een traditioneel gerecht uit het gebied waar ze vandaan komen. “Dit gerecht neemt me mee terug naar het bergachtige gebied in Jemen. Het is een uniek gerecht dat niet in andere culturen wordt gemaakt. Het heeft met onze cultuur te maken en daarom willen we het gerecht graag delen met anderen in het kookboek. Eten is een van de belangrijkste manieren om verbinding te maken. Je maakt een gerecht vanuit je ziel om te delen met anderen. Het is niet zomaar iets wat je geeft aan elkaar.”

Bint Al Sahn zoete cake uit Jemen van meerdere laagjes deeg
Ingrediënten: • 4 (thee)kopjes meel • kopje water • 4 eieren • 1 theelepel zout • 1 eetlepel suiker • 1,5 theelepel gist • 2 eetlepels melkpoeder of een kopje melk • roomboter • olie • zwarte komijnzaadjes • honing benodigdheden: • grote ronde bakvorm • mixer • bakkwast • deegroller
Verwarm de oven voor op 240 graden met boven en onder warmte. Meng het gist met de suiker. Los het vervolgens samen op in wat water. Meng het meel, zout en melkpoeder in een kom. Voeg twee hele eieren toe en het eiwit van nog twee andere eieren toe. Bewaar het eigeel en zet opzij. Voeg het gistmengsel en een kopje water toe en mix het geheel. Opmerking: gebruik je melk in plaats van melkpoeder? Voeg dan geen water toe. Kneed het mengsel tot een mooi deeg en laat vervolgens 30 minuten afgedekt staan. Verdeel het deeg in kleine bollen. 12 is een mooi aantal voor de dikte van de cake. Strooi wat meel op een plank of bord en leg de bollen hier op. Laat nog even rusten. Vet de ronde bakvorm in met boter. Pak een bol deeg en rek deze met de deegroller zo dun mogelijk uit, totdat je er bijna doorheen kan kijken. Je kan dit ook met je handen doen. Zorg er wel voor dat het deeg niet breekt. Verdeel de eerste laag deeg over de ingevette bakvorm. Smelt wat boter en meng met de olie. Besprenkel de eerste laag deeg met wat van het boter- en olie mengsel. Herhaal de bovenstaande stappen voor de andere deegbollen. Uiteindelijk liggen er verschillende laagjes deeg op elkaar met daartussen het boter- en oliemengsel. Besmeer de laatste laag deeg met het eigeel en strooi hier vervolgens wat zwarte komijnzaadjes over. Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak het deeg voor 10 minuten. Haal de bakvorm uit de oven en verdeel wat honing over de cake. Serveer warm. Dan is de Bint Al Sahn het lekkerst.