Slotstad

Koken in de L-flat: Gerrit (68) wil niet achter geraniums zitten: 'Zonder koken heb ik geen leven'

Deze week bezoeken we vijf bewoners van de L-flat in Zeist die meewerkten aan het kookboek Smaakvol dat gisteren verscheen. Vandaag gaan we langs bij Gerrit op de 11e verdieping van portiek 2. Hij maakte een Hollandse bloemkoolschotel met gehaktballen en kerriesaus.

Koken is leven

In de koelkast van Gerrit staat het vol bakjes met allerlei zelfgemaakte onderdelen voor zijn gerechten. Hij knipt een takje bieslook in stukjes boven de puree. “Ik maak alles zelf. Dat is gewoon lekkerder dan uit een pakje. Ik bel stapelgek op koken en als je niet kookt dan heb je geen leven, vind ik.” Voor het kookboek bedacht hij een Hollands fusion-gerecht: aardappelpuree met bloemkool, broccoli, kerriesaus en rode peper. Sinds 2015 woont Gerrit in de L-flat, maar hij is blij als de voordeur dicht is. “We doen het ermee. Ik ben blij dat ik hoog woon en dat er niet allerlei mensen rond je deur lopen.”

Achter die voordeur heeft hij alle tijd om te koken. “Ik kook elke dag en alles vers.” Daarnaast is Gerrit ook nog vrijwillig kok bij het inloophuis en bij christelijk centrum De Wittenberg. “Dan blijf ik onder de mensen en het is heel leuk om te doen.”

De L-flat in Zeist is één van de grootste flats van Europa. In de 728 appartementen wonen zo’n 1500 mensen uit meer dan 100 verschillende culturen. De flat had een lange tijd een slecht imago vanwege criminaliteit, armoede en door overlast van mensen met psychische problemen. Maar daar komt langzaam verandering in door een actieve buurtaanpak van de gemeente en de woningbouwvereniging Woongoed Zeist. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een grote renovatie van de flat. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd  om de buurt beter te maken. Zo is er een inloophuis voor wijkbewoners en worden er sportactiviteiten georganiseerd. Om te laten zien hoeveel culturen de flat rijk is er nu ook een kookboek gemaakt door een diverse groep bewoners van de L-flat met gerechten uit de vele culturen die de flat rijk is: van Hollandse bloemkoolstamppot tot Turkse kebab en van Jemenitische zoete cake tot Surinaamse heri heri.

Veel hobby’s

Zijn andere grote hobby’s  zijn de modelbouw, fotografie en kamerplanten. In een aparte kamer staat een volledig uitklapbare modelspoorbaan met treinen, rijtjeshuizen en stationsgebouwen. “Dit is het oude station van Driebergen-Zeist op schaal. Hier kan ik echt mijn creativiteit in kwijt.” Afgedankte kamerplanten die Gerrit rond de flat vindt probeert hij op te lappen en geeft ze een tweede leven. En vanaf zijn balkon maakt hij foto’s van het weer. “De ondergaande zon levert vaak mooie plaatjes op.”

Niet achter de geraniums

Gerrit werkt als timmerman in de restauratie van oude gebouwen. “Dat vond ik toch het mooiste om te doen.” Door een ongeluk met een zaag en later een aantal tia’s raakte hij arbeidsongeschikt. “Mijn korte termijn geheugen is niet goed meer. En dat is soms erg frustrerend. Maar juist door veel op pad te gaan en bezig te blijven hou ik het vol. Je moet hier niet achter de geraniums gaan zitten.”

Ovenschotel bloemkool met gehaktballen en kerriesaus

Ingrediënten: 1 bloemkool, 1 stronk broccoli, 150 gram champignons, 1 prei, 1 rode paprika, 1 ui, 1 runderbouillonblokje, 300 gram rundergehakt, 1 kilo aardappels, nootmuskaat, snufje zout en peper, kerrie, paneermeel, 2 teentjes knoflook, kopje melk, klontje boter, 2 eetlepels bloem

Zet een pan met kokend water op het vuur. Kook zowel de bloemkool als de broccoli kort. Zet de bloemkool en broccoli hierna in een ovenschaal. Snijd de champignons, prei, rode paprika, knoflook en ui in stukjes. Fruit vervolgens de ui in een pan. Je kan er op dit moment voor kiezen om het gehakt toe te voegen of hier met wat paneermeel en kruiden gehaktballen van te maken. Voeg ook de gesneden paprika en prei toe. Bak ondertussen in een andere pan de champignons zonder vet. Zet een pan met water op het vuur en kook de aardappelen tot ze zacht en gaar zijn. Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree. Voeg hier wat zout, nootmuskaat en knoflook bij en mix dit er goed doorheen. Om de aardappelpuree lekker smeuïg te maken, voeg je nu de boter en melk toe. Mix dit goed door de puree heen. Als de aardappelpuree klaar is, leg je dit in een ovenschaal. Voeg het (gehakt)mengsel met de groenten bij de bloemkool. Verwarm beide schalen in een voorverwarmde oven voor 20 minuten (180 graden). Als je er voor gekozen hebt om gehaktballen te maken, kan je deze nu mooi goudbruin bakken in een pan. Als de schalen in de oven zitten, kan je de kerriesaus maken. Laat hiervoor 50 gram boter smelten in een pannetje. Voeg hier de bloem bij en een hoeveelheid kerriepoeder naar smaak. Tot slot voeg je hier de runderbouillon bij. Blijf roeren totdat het een dik sausje wordt. De kerriesaus kan je opdienen bij de groenten.